SV mener

Verdens fattigdom er ikke tilfeldig. SV kjemper for fred og utvikling, og for at verdens fattige skal få makt over sin egen framtid.  www.sv.no

Krig er ikke løsningen. Krigene i Irak og Afghanistan har gjort verden mer utrygg og økt faren for terror. Dagens NATOstyrker i Afghanistan bidrar ikke til fred og sikkerhet for sivilbefolkningen. Antall drepte sivile øker og lokalbefolkningens tillit til de internasjonale styrkene er lav. For hver bombe som faller, øker oppslutningen om Taliban. SV vil:

• Avvikle den norske deltakelsen i ISAF-styrkene i Afghanistan. FN bør overta ansvaret for sikkerhet og stabilisering

• Styrke Norges sivile og humanitære innsats, og bidra til en politisk løsning på afghanernes premisser

Fritt Palestina. I 40 år har Israel okkupert Palestina og fratatt palestinerne muligheten til å leve et verdig liv. I et apartheidsystem verden knapt har sett maken til ydmykes og trakasseres det palestinske folket. Palestinere fratas retten til å arbeide og gå på skole, og de fleste lever i dyp fattigdom. SV krever at Israel stanser okkupasjonen og anerkjenner palestinernes rett til en egen stat. SV vil:

• Arbeide for en internasjonal våpenboikott og sanksjoner mot Israel

• At Statens pensjonsfond trekker seg ut av selskap som bidrar til okkupasjonen og brudd på folkeretten

Nedrustning og våpenkontroll. Krig og væpnet konflikt er en hovedårsak til fattigdom. Årlig bruker verden 1000 milliarder kroner på det militære – tre ganger så mye som hele FNs budsjett. Kontroll over internasjonal våpenhandel er en forutsetning for fred og sikkerhet. I dag er kontrollen for slapp, og reglene for våpenhandel er fulle av smutthull. SV vil:

• Innføre strengere regler for norsk våpeneksport, og arbeide for en internasjonal avtale som hindrer spredning av våpen til stater som er i krig

• At Norge tar initiativ i arbeidet for å forby atomvåpen For utvikling, menneskerettigheter og miljø

For utvikling, rettferdighet og miljø. Bistand kan bidra til å gi verdens fattige kontroll over sine egne liv. At én prosent av Norges inntekter (BNI) nå brukes til bistand, er en stor seier for SV i regjering. Men bistand alene er ikke nok. SV arbeider for en helhetlig utviklingspolitikk, med økt bistand, sletting av u-landsgjeld og strengere etiske retningslinjer for oljefondet. SV vil:

• Øke bistanden til fattige land, og bruke deler av oljefondet til et internasjonalt nødhjelpsfond

• Sørge for at Norge er ledende i arbeidet for å slette illegitim u-landsgjeld

Les arbeidsprogram

Legg igjen en kommentar